Muhasabah diri : Hijrah daripada Maksiat kepada TaatAssalamualaikum Warrahmatullah 
  
  • Peringkat pertama buat maksiat , hati resah gelisah . Hati tertolak dan terasa amat tidak sesuai dengan fitrah . Terasa wajah dan air muka diconteng arang . Alhamdulillah . 
  • Peringkat kedua terlibat , terasa hati kian jinak dan berkehendak kepada maksiat . Makin akrab walau masih ada rasa malu dan ragu . Bangkai maksiat masih cuba disembunyikan sedaya mampu . Terasa hina andai ada yang mampu menghidu diari hidupnya yang tercalit dosa dan noda . Semoga Allah melimpahkan taufik hidayah-Nya .
  • Peringkat ketiga , maksiat kini terasa kian lazat . Terasa alah bisa tegal biasa . Sudah mula ketagih sehingga sanggup berusaha meneruskan maksiat walau ada halangan . MasyaAllah . 
  • Peringkat akhir , teringin nak ajak orang laun ke arah kemungkaran . Terasa ingin mempromosikan dan mengkomersialkan maksiat . Rasa malu dan iman sudah tercabut dari hati . Nauzubillah ! 

Sebelum sampai kepada peringkat kedua dan seterusnya , jadikan rasa resah sebagai benteng dan tembok agar mampu berhenti terus . Moga taat mengambil alih tempat maksiat , insyaAllah ! Ingat , maut boleh datang bila-bila masa tanpa mengenal usia . Bertaubatlah kepada Allah sebelum ajal menjemput sesungguhnya Allah Maha Pengampun

# LAILAHAILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH ^^ !

0 comments:

 

Template by Web Hosting Reviews

SEMUANYA MILIK MR.MRS DEBO@2014
Tiny Kaoani