Check-Point Hidup ManusiaAssalamu'alaikum Warrahmatullah ^^ !Banyak kepahitan yang perlu ditempuh oleh orang Mukmin untuk menempah syurga selaras dengan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud : "Syura itu dipagaru dngan kesusahan , manakala neraka dipagari dengan keseronokan ." ( Riwayat al-Bukhari dan Muslim )Sahabat-sahabat sekalian , kehidupan kita seperti 'Check-point' . Nak tahu kita sekarang berada di 'check-point' mana ? :)1) Alam Roh ( check-point pertama )

 • Masih ingat "aku janji" kita dengan Pencipta kita ? Saat Allah berfirman yang bermaksud : "Bukankah Aku ini Tuhanmu?", kita semua menjawab yakin : "Benar (Engkau Tuhan kami), kami menjadi saksi. " (Surah al-A'raf  7:172)

2) Alam Rahim (check-point kedua)
 • Inilah tempat yang paling selamat bagi manusia ; di dalam rahim ibunya . Nyawa mula ditiupkan semasa bayi berada dalam kandungan.
3) DUNIA (check-point ketiga)
 • Dunia tidak ubah seperti sebuah "kenderaan" yang membawa kita musafir ke alam akhirat . Isilah musafir ini dengan bekal yang bakal menyelamatkan kita menempuh check-point seterusnya yang jauh lebih mencabar . 
4) Sakaratulmaut (check-point keempat)
 • Jangan sangjka apabila sudah hampir terpisah nyawa dari jasad , ujian dah berakhir . Boleh tahan juga ujian kala sakaratulmaut . Diuji antara iman dan kufur . 
5) Kubur (check-point kelima)
 • Sendirian tidak berteman . Terasing dan sepi . Inilah transit sementara menunggu detik kiamat . Awas , jangan pula mengganggu teman di sebelah dengan teriakan sendiri dek diazab , nauzubillah !
6) Tiupan Sangkakala (check-point keenam)
 •  Tiupan pertama sangkakala akan mematikan semua makhluk kecuali Allah dan malaikat Israfil .
7) Dihidupkan Semula (check-point ketujuh)
 • Tiupan kali kedua akan menghidupkan kembali makhluk yang telah mati . Jangan disangka mayat yang telah hancur dimamah bumi dan tulang-temulang yang bersepah sana sini tidak mampu "dibangkitkan" semula oleh Allah . 
8) Al-Hasyar [manusia dikumpulkan] (check-point kelapan)
 • Sepertimana perhimpunan jemaah haji di padang Arafah pada hari wuquf , begitulah keadaan di padang mahsyar . Disini beberapa checkpoint lagi terpaksa manusia ditempuhi :
 • Syafaat
  : Manusia memohon syafaat daripada para nabi , hingga akhirnya hanya Rasul akhir zaman sahaja yang mampu memberi syafaat .
 • Penyerahan kitab amalan
  : Kiri atau kanan ? Semuanya berdebar-debar menunggu dan menjawab (tanggungjawab) setiap perbuatannya di duna . Segala aktivitinya di dunia akan ditayangkan kembali . 
 • Mizan
  : ini proses "menakar" iman . Segala kebaikan yang dilakukan walau sebesar biji sawi ada sahamnya menerusi neraca ini . Begitu juga amalan keburukan . Inilah kecanggihan mizan ciptaan Allah s.w.t., tiada satu pun amalan yang terlepas daripadanya . 
 • Telaga (al-Haud)
  : Hanya insan terpilih sahaja yang mampu melegakan tekak meneguk air dari Telaga Nabi ini . 
9) Titian Sirat (check-point kesembilan) 
 • Titian yang merentangi neraka jahanam , ketebalannya (baca: kenipisannya) lebih tipis daripada rambut , malah lebih tajam daripada pedang . Inilah satu-satunya jalan menuju syurga . Titian ini lurus , tidak bercabang . Walaupun begitu , orang kafir tetap akan gagal melintasinya . 
10) Destinasi Terakhir (check-point kesepuluh)
 • Syurga
  : Tiada mata yang pernah melihat keindahannya , tiada telinga yang pernah mendengar butiran perinciannya , tiada kata-kata yang mampu mengungkapkan keindahannya , malah tiada lukisan pun yang boleh mentafsirkan keadaannya . 
 • Neraka
  : Inilah seburuk-buruk kediaman . Apinya menjulang-julang marak . Panasnya tidak mampu disukat . 

 *** Hanya sekadar untuk berkongsi . Renungkanlah . . .  Andai saya ada tersalah informasi , sila komen . Kalau ada yang tidak berpuas hati , tolong komen ya :) . . MUHASABAH DIRI ~


# Lailahaillallah muhammadur rasulullah ^^ !


0 comments:

 

Template by Web Hosting Reviews

SEMUANYA MILIK MR.MRS DEBO@2014
Tiny Kaoani